Huid- en vachtverzorging

Vachtverzorging, niet alleen voor langharige konijnen

Wie aan vachtverzorging denkt, denkt waarschijnlijk aan langharige konijnen. Echter ook kortharige konijn staan regelmatig op de trimtafel. Huid- en vachtproblemen komen voor bij alle konijnen. Vilt, klitten, plakpoep, wondjes, mijt, schurft, urinebrand, pododermatitis (voetzoolontsteking) en myiasis (madenziekte) dit is een greep uit de aandoeningen die je kan tegenkomen tijdens de verzorging van konijnen.

De pels (vacht) heeft een niet te onderschatten beschermende functie tegen alle weersinvloeden en parasieten. Het is opgebouwd uit verschillende haarlagen: onderwol, bijhaar en dekhaar. De verhouding en lengten van deze haren verschilt per ras. Daarnaast zien we bij konijnen een seizoensverharing en/of een gefaseerde verharing. Een konijn met een verkeerd getrimde pels kan de winterdag sterven van de kou en de zomerdag kan een konijn door een uitgedunde vacht zonnebrand oplopen of oververhit raken. Je leest het al, geen konijnen is hetzelfde.
Elke pels heeft dus specifieke kenmerken waar je rekening mee moet houden. Niet alle rassen hoeven geknipt en niet alle rassen kunnen geschoren worden. Jonge konijnen hebben een juveniele pels die een andere behandeling vraagt dan een volwassen pels. Kennis van huid en haar is dus van essentieel belang voordat je een schaar of tondeuse in de pels zet.

Na deze cursus

Na deze cursus weet je welke vachttypen er zijn en welke verzorging daarbij hoor. Tevens heb je kennis van de gebruikte materialen en hun toepassing. Heb je wat tips en tricks om zelf aan de gang te gaan.

Data en locaties

Doelgroep: Alle konijnenliefhebbers
Niveau: Medior/gevorderden
Methode: Klassikaal en online klassikaal
Duur: 4 uur of 2×2 uur