SYMPOSIUM – VAN WILD KONIJN NAAR HUISKONIJN

SYMPOSIUM – VAN WILD KONIJN NAAR HUISKONIJN

SYMPOSIUM - VAN WILD KONIJN NAAR HUISKONIJN OktoberOkt 16 2020 10:00 - OktoberOkt 18 2020 16:00Graafsebaan 133, 5248 NL, Rosmalen, Nederland

Ons eerste symposium organiseren wij op 16, 17 en 18 oktober 2020. Dit symposium zal plaatsvinden op Autotron op het terrein van Animal Event. De rode draad door dit symposium is “Van wild konijn naar huiskonijn”.

De organisatie van dit symposium ligt in handen van Chews & Nibbles winnaar DutchPet Award 2019, Sandra Korhorn van Rabbit Care & Training en Ilse Pos van Regionaal Voorlichtingsbureau Konijnen.

 

Locatie

Animal Event, Graafsebaan 133, 5248 NL, Rosmalen, Nederland

Richting

Could not find route!

Locatie gegevens

/wp-content/uploads/2020/02/Logo_Animal_event.jpg

  • Tijdschema
  • Sprekers
  • Shop
  • Forecast
  • Reacties
Okt 16 10:00
Natuurlijk gedrag%%%Aleid Hillebrand
De eerste lezing van het symposium “van wild konijn naar huiskonijn” gaat over het natuurlijk gedrag van konijnen. Wanneer wij mensen een konijn als huisdier willen houden, moet het dier in gevangenschap leven. Het wordt in onnatuurlijke omstandigheden gehouden, moet zich aanpassen aan ons en kan vaak niet voldoen aan zijn natuurlijke behoeften. Dit levert stress op voor het dier en heeft gezondheidsschade tot gevolg. Heel vaak is het -helaas- door onwetendheid van mensen dat er problemen ontstaan en dat de dieren eronder lijden. \n\nAls men zich beter bewust is van wat het natuurlijk gedrag is van konijnen en wat de natuurlijke behoeften zijn, kan het leven van de konijnen met aanpassingen en inzet van de eigenaar een stuk leuker worden.
Okt 16 11:00
Natuurlijke therapiën voor konijnen%%%Margriet Cremers Dudok van Heel
Het wilde konijn is over het algemeen goed instaat om uit de omgeving datgene te halen wat hij nodig heeft om gezondheid te behouden of te herstellen. Het gedomesticeerde konijn is dat vermogen deels verloren, maar heeft vaak ook niet de mogelijkheid omdat toegang tot natuurlijke producten ontbreekt.
De natuurgeneeskundige is in staat om gebruik te maken van natuurlijke producten. Er worden in de natuurgeneeskundige praktijk vele therapieën gebruikt zoals onder andere fyto therapie, homeopathie,celzout therapie, aromatherapie. Tijdens deze lezing geeft Margriet een inleiding in de totaliteit van het natuurgeneeskundig werken, in de verschillende therapieën, en in de wijze waarop de juiste therapie, en daaruit het juiste middel, wordt gekozen.
Okt 16 12:00
LUNCH
Okt 16 14:00
Welvaartsziekten bij konijnen%%%Erik Dirks
Sinds de domesticatie van het wilde konijn is er veel veranderd. Met de komst van de goede verzorging, rijke voeding en knusse huisvesting hebben we veel ziektes overwonnen, maar helaas is niet alle verandering ten goede gekomen. Er zijn problemen die in de natuur niet of slechts zelden voorkomen, maar die bij het tamme konijn wel voorkomt.\n\n
In deze lezing ga ik het hebben over een aantal veel voorkomende welvaartsziektes, hoe je ze kan herkennen, wat je er aan kan doen, maar vooral hoe je ze kan voorkomen.
Okt 17 11:00
Domesticatie van het konijn - van wild en bang naar aanhankelijk en tam%%%Josine Warnier
Niet eens zo
lang geleden (en nog steeds) werden konijnen met name gehouden vanwege hun vlees en vacht. Inmiddels is het konijn bij ons een van de meest populaire huisdieren. Alleen al in Nederland worden ruim 1,2 miljoen konijnen als huisdier gehouden.\n
De grote verscheidenheid in rassen zorgt niet alleen voor uiterlijke diversiteit maar ook voor diversiteit in gedrag. Vaak is de meest opvallende eigenschap van gedomesticeerde dieren hun tamheid, maar hoe gedomesticeerd is het konijn eigenlijk?\n
Josine Warnier, diergedragskundige bij de Nijnerij neemt je mee in het proces en de gevolgen van de domesticatie van konijnen.
Okt 17 12:00
LUNCH
Okt 17 14:00
Voeding voor konijnen, oude gewoontes en nieuwe inzichten (onder voorbehoud)%%%Ronald Jan Corbee
Tijdens de lezing zal ik ingaan op de bijzondere eigenschappen van het maagdarmkanaal van het konijn en welke gevolgen dat heeft voor de voeding. Daarnaast zullen de nieuwste inzichten worden besproken, waaronder ook de vele snacks die voor konijnen op de markt zijn.
Okt 17 15:00
Hersenwerk%%%Marilleke Vrancken
Hersenwerk koppelt verrijking en zoekspellen aan karakter en behoeften van het individuele konijn. Dit versterkt de communicatie en verbinding, waardoor het contact tussen mens en konijn nog sterker wordt. De missie van 'Hersenwerk voor konijnen' is het konijnenwelzijn te verbeteren door tegemoet te komen aan de basisbehoeftes van konijnen.
Okt 18 10:00
Huidaandoeningen%%%Nico Schoemaker
Tijdens de lezing over huidaandoeningen bij konijnen zullen in eerste instantie de meest voorkomende huidaandoeningen bij konijnen, zoals mijt- en schimmelinfecties de revue passeren. Daarnaast zullen ook minder vaak voorkomende huidaandoeningen besproken worden waarbij ook eigenaren zelf een rol kunnen spelen in het voorkomen en behandelen ervan.
Okt 18 11:00
Wilde konijnen%%%Marijke Drees
Ergens in de 12e eeuw zijn de eerste konijnen uit Frankrijk naar de Lage Landen gebracht. Al eerder waren konijnen gedomesticeerd in Franse kloosters.
De lezing gaat over het sociale gedrag en de moederlijke zorg bij wilde konijnen, om tamme konijnen beter te begrijpen. Wilde konijnen hebben zich aangepast aan hun omgeving. Maar ze veranderen ook hun omgeving. Het konijn is meer een knabbelaar dan een grazer, eet heel gevarieerd, kan ook struiken aan. Door hun talrijkheid, hun geknaag en gegraaf, hadden ze grote invloed op het ecosysteem, en maakten ze het landschap geschikt voor andere dieren en planten. In de jaren negentig brak er een epidemie van VHS uit. In de duinen wordt nu weer onderzoek gedaan, naar de vraag: waarom herstellen de aantallen zich niet na de epidemie van VHS? Konijnen staan toch bekend om hun grote reproductie? Zijn er nieuwe virussen, teveel vossen of verwilderde katten, of is de vegetatie teveel verruigd?
Okt 18 12:00
LUNCH
Okt 18 14:00
Emoties bij konijnen%%%Eline Teygeler
Hebben konijnen emoties/gevoelens? Hoe kunnen we emoties herkennen?
Welke emoties spelen rol in gedragsproblemen en hoe kunnen we deze emoties beïnvloeden?
Okt 18 15:00
Virusziekten en vaccinatie%%%Yvonne van Zeeland
Myxomatose en Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD of VHD) zijn twee virusziekten die frequent bij wilde en gezelschapskonijnen gezien worden. Beide ziekten zijn zeer besmettelijk en kennen een snel en veelal dodelijk verloop. Deze lezing is bedoeld om eigenaren en professionals die in de dagelijkse praktijk met konijnen werken meer inzicht te geven in de verspreiding en het verloop van beide ziekten, alsmede de maatregelen die genomen kunnen worden om het risico op besmetting te minimaliseren. Tevens wordt tijdens de lezing ingegaan op de vaccinaties die beschikbaar zijn om het konijn tegen de beide ziektes te beschermen.

Aleid Hillebrand

Na mijn afstuderen aan de Rijksuniversiteit in Gent (België) ben ik naar het Verenigd Koninkrijk gegaan en heb een aantal jaar in Engeland en Wales gewerkt als regulier dierenarts voor gezelschapsdieren. Daar behandelde ik ook al best veel konijnen omdat een aantal collega’s allergisch voor konijnen waren. Helaas werd ik ziek en heb ik een tijd lang niet kunnen werken.\n\n Tijdens mijn herstelperiode wilde ik weer met dieren werken en ben in 2014 vrijwilliger geworden van de konijnenopvang in Amsterdam. Op deze manier ben ik steeds meer over konijnen te weten gekomen, zowel medisch als wat hun natuurlijk gedrag betreft en wat dat betekent als wij mensen konijnen willen houden als huisdier. De opvang van konijnen is nu in handen van de DOA (Dierenopvang Amsterdam) waar ik nog steeds vrijwilliger voor de konijnenafdeling ben.\n\n Sinds januari 2017 ben ik veterinair acupuncturist en werk ik als holistisch dierenarts, uiteraard ook voor konijnen.

Eline Teygeler

Eline Teygeler is psycholoog en praktiserend gedragstherapeut voor honden, katten én konijnen. Ze is docent diergedrag bij verschillende opleidingsinstituten en geeft nascholingen aan dierenartsen, paraveterinairen, gedragsdeskundigen en andere professionals. Eline is directeur van Tinley Gedragstherapie voor Dieren. Ze woont samen met haar partner, 3 honden, 3 katten en 2 konijnen.

Erik Dirks

Ik ben Erik Dirks, konijnkundig dierenarts en eigenaar van mijn eigen dierenkliniek (DierenDokters Breda). Samen met mijn vrouw heb ik 5 jaar geleden de praktijk opgezet en ingericht om op hoog niveau diergeneeskundige zorg te verlenen aan alle dieren die dit nodig hebben. Ongeveer 3 jaar geleden ben ik begonnen met geven van een door mij geschreven EHBO cursus speciaal voor konijnen eigenaren. Omdat de ontvangst van deze cursus zo goed was en het geven mij zoveel voldoening gaf ben ik mij verder gaan inzetten voor het geven van andere lezingen en cursussen

Josine Warnier

De studie Postgraduaat Toegepast Diergedrag aan Odisee, onderdeel van de Associatie KU Leuven, was de basis om als gedragstherapeut voor honden en konijnen onderdeel te zijn van gedragskliniek DAVALON. Als Nijnoloog© heb ik inmiddels een brede portfolio aan behandeling van diverse gedragsproblemen bij konijnen opgebouwd. Ik schrijf regelmatig blogs, voor onder andere Vrouw & Dier, om mijn kennis te delen.\n\n Daarnaast ben ik sinds 2015 verbonden als docent aan de internationale opleidingen Postgraduate Course In Clinical Animal Behaviour en Animal Behaviour Technician aan Odisee.\n\n Hoewel ik brede kennis en ervaring heb in de behandeling van gedragsproblemen bij diverse huisdieren, heb ik gekozen mij binnen de Nijnerij te richten op het meest onbegrepen huisdier: het konijn.\n\n

Margriet Cremers Dudok van Heel

Margriet Cremers Dudok van Heel is meer dan 30 jaar actief op het gebied van veterinaire natuurgeneeskunde. Op het landgoed Yzer Heck vestigde zij het kenniscentrum Veterinaire Natuurgeneeskunde. \n\nSilverlinde verzorgt al meer dan 20jaar verschillende beroepsopleiding en cursussen op dit gebied. Margriet is coördinator en docent. \nSilverlinde omvat tevens een integrale veterinaire praktijk. Margriet is therapeut in deze praktijk. \nSilverlinde initieert en produceert tevens natuurlijke producten voor veterinaire toepassingen.Margriet geeft lezingen en schrijft boeken en artikelen. Haar vak is haar passie. Zij draagt haar kennis graag en breed uit.

Marijke Drees

Ik ben opgegroeid in Den Haag, achter de duinen. Ik heb in Groningen biologie gestudeerd, met specialisatie ecologie. Daarna kreeg ik de kans om onderzoek te doen aan de dynamiek van konijnenpopulaties. Dat zijn de ups en downs in de omvang van populaties bepalen. Ik vind konijnen interessant door hun sociale gedrag, waarvan veel ons ontgaat omdat hun reuk zoveel beter ontwikkeld is dan de onze. Naast mijn eigen onderzoek ben ik me gaan verdiepen in de geschiedenis van konijnen en mensen in Nederland. Dat leidde tot het boek ‘Wilde konijnen’.

Marilleke Vrancken

Marilleke Vrancken is de allereerste Belgisch gediplomeerde Konijnendeskundige en stampte in 2013 Konijnenadviesbureau Hopster uit de grond met als doel het konijnenwelzijn in België te verbeteren. Ondertussen is Konijnenadviesbureau Hopster uitgegroeid tot Hopster vzw, met een team Belgische konijnendeskundigen waarvan Marilleke voorzitter is. In België is organiseert Hopster vzw o.a. het Belgisch Konijnencongres en Week Van Het Konijn. \n\n Daarnaast werkt Marilleke samen met Marleen Van Baal, het brein achter Hersenwerk voor dieren. Hersenwerk staat voor de verbinding tussen mens en dier. Of het nu over konijnen gaat, of over honden, katten of paarden; de magie is hetzelfde. Met Hersenwerk laat elk dier zijn karakter, vaardigheden en lijf zien en vertelt daarmee zoveel over zichzelf. Vanuit Hersenwerk leren we de eigenaar hoe hij het gesprek kan aangaan met zijn dier. Een waardevolle toevoeging aan het leven samen.

Nico Schoemaker

Nico Schoemaker is dierenarts sinds 1994. Zijn gehele carrière werkt hij al aan de universiteit. Sinds 1995 werkt hij bij de afdeling vogels en bijzondere dieren. Hij is zowel opgeleid als vogelspecialist als dat hij Europees erkend specialist in de kleine zoogdiergeneeskunde is.

Ronald Jan Corbee

Ik ben Ronald Jan Corbee, sinds 2003 dierenarts en sinds 2011 specialist op het gebied van diervoeding. In 2014 ben ik gepromoveerd op de invloed van voeding op de skeletontwikkeling. Na mijn studie heb ik eerst in loondienst gewerkt en daarna 10 jaar een eigen praktijk gehad voor kleine huisdieren in Houten. Mijn hobbies zijn volleybal en muziek maken.

Yvonne van Zeeland

Yvonne van Zeeland studeerde in november 2004 ‘met genoegen’ af als dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Na korte tijd in een gezelschapsdierenpraktijk te hebben gewerkt keerde zij terug naar de universiteit, waar zij achtereenvolgens een roulatie Gezelschapsdieren, een specialisatie in de Vogelgeneeskunde en een promotieonderzoek naar verenplukken bij papegaaien voltooide. Naast haar erkenning als Nederlands en Europees specialist Vogelgeneeskunde, ontving Yvonne in 2014 ook een de facto erkenning in de Kleine Zoogdiergeneeskunde (Diplomate ECZM-Small mammal), en is zij erkend als papegaaiengedragsdeskundige (Tinley, IAABC).\n\n Momenteel werkt Yvonne als universitair docent bij de Afdeling Vogels en Bijzondere Dieren in Utrecht, waar ze haar kliniekwerkzaamheden combineert met het geven van onderwijs en doen van onderzoek. Daarnaast is Yvonne actief betrokken bij het geven van post-academisch onderwijs in binnen- en buitenland en draagt bij aan de ontwikkeling van haar vakgebied middels lezingen, publicaties en lidmaatschap van diverse professionele organisaties zoals de ECZM en AAV

Weather data is currently not available for this location

Weather Report

Vandaag stec_replace_today_date

stec_replace_today_icon_div

stec_replace_current_summary_text

stec_replace_current_temp °stec_replace_current_temp_units

Wind stec_replace_current_wind stec_replace_current_wind_units stec_replace_current_wind_direction

Humidity stec_replace_current_humidity %

Feels like stec_replace_current_feels_like °stec_replace_current_temp_units

Forecast

Datum

Weather

Temp

stec_replace_5days

Next 24 Hours

Powered by openweathermap.org